Zajęcia kulinarne – quiche z warzywami

    W czwartek 18 stycznia wychowankowie z placówki przy
ul. Nowowiejskiego  na kolejnych zajęciach kulinarnych wzięli na warsztat danie oryginalne i dość wymagające, zarówno czasu, jak i  wielu składników – quiche z warzywami. Uczestnicy zajęć, po zapoznaniu się z przepisem,
w naturalny sposób podzielili się na dwa zespoły: jeden z nich sprawnie przygotował kruche ciasto na spód, drugi, nieco liczniejszy zajął się  krojeniem warzyw
i przygotowaniem sosu jajeczno-serowego.
Po schłodzeniu ciasta i wyłożeniu go na foremki, przystąpiono do nałożenia przestudzonego farszu warzywnego. Całość prezentowała się bardzo smakowicie dzięki użyciu dwukolorowej papryki, cukinii i innych warzyw i do tego kusząco pachniała przyprawami. Na wierzch wylano sos i można już było  wstawić nasze danie do nagrzanego pieca.
Zajęcia zakończyła wspólna degustacja gorącej potrawy. Uznaliśmy wspólnie, że to wyśmienite danie na poczęstunek dla gości – wegetarian, miłośnicy mięsa natomiast mogą ją zmodyfikować zgodnie ze swoimi upodobaniami smakowymi, dodając wędlinę lub mięso mielone. Pomysłów z pewnością im nie zabraknie.

                                                                 Małgorzata Trzepizur, Mariola Wagner