Kulinaria- dziedzictwo narodów

W tym roku szkolnym w Bursie przy ulicy Legionów  kontynuujemy  cykliczne zajęcia kulinarne sięgając do tradycji regionalnych i dziedzictwa narodów. Taką mamy dewizę –  poznajemy nasze małe ojczyzny poprzez ich kuchnię. Tym razem  (25.10.18) wybraliśmy znane i lubiane przez młodsze pokolenie  spaghetti, w mniej popularnej wersji alla carbonara. Potrawa pożywna i łatwa w wykonaniu, choć i tu trzeba się wykazać świadomym i zdecydowanym działaniem, by ugotować makaron  w tak zwany  punkt  i nie zwarzyć sosu. Nie o mistrzostwo jednak chodziło, a zwykłą sprawność  dającą poczucie życiowej  niezależności i tę niepowtarzalną rodzinną atmosferę.  Najpierw pełne namaszczenia mieszanie ingredientów  i wreszcie uczta w prawdziwie południowym  stylu – spontaniczna i wesoła, z panią Jolą w roli włoskiej mammy i panem Zbyszkiem  w bardziej męskiej kreacji ( logistyka i bezpieczeństwo . A dzieci? Pomocne i wyraźnie zadowolone.

 

Zajęcia przygotowali: Jolanta Mielczarek i Zbigniew Dróbka.