Karnawałowe przysmaki.

Tym razem cykliczne zajęcia kucharskie w Bursie przy      ul. Legionów pielęgnowały doroczną tradycję karnawału, mocno zakotwiczoną w naszej kulturze, również kulinarnie. Temu okresowi w roku przypisana jest huczna zabawa        i związana z nią niepowściągliwość w jedzeniu. Nie można tego lepiej podkreślić jak przez przygotowanie specjałów znanych w naszej narodowej kuchni w rodzaju chrustu, pączków, róż karnawałowych. Nasze oponki serowe, równie smaczne co zdrowe, cieszyły się ogromnym powodzeniem. W kuchni nie brakowało rąk do pracy i zniecierpliwionych obserwatorów. Wśród potęgującej się woni smażonego ciasta wszystkim udzielił się nastrój rozbawienia i beztroski. Przygotowane ciasteczka znikały w oka mgnieniu, prawie prosto z patelni.

Zajęcia prowadziły J. Mielczarek i Sylwia Błaszczyk.

12.02.2020