Z pewnością w większości mamy świadomość, że marnowanie jedzenia to obecnie jeden z największych problemów społecznych i ekologicznych na świecie. Z jednej strony żywności produkuje się za dużo i jest marnotrawiona, z drugiej – rośnie problem głodu. 1 na 9 ludzi na Ziemi nie ma wystarczającej ilości pożywienia, żeby prowadzić normalne życie!
Równocześnie wyrzucona żywność odpowiedzialna jest za 8–10 proc. emisji gazów cieplarnianych, które przedostają się do atmosfery
i bardzo intensywnie napędzają zmiany klimatyczne. Ilość jedzenia marnowanego na świecie
Statystyczny Polak rocznie wyrzuca 247 kg żywności.
W 2018 r. do wyrzucania żywności przyznało się 42 proc. Polaków! Pod względem marnotrawstwa zajmujemy niechlubne 5 miejsce w Unii Europejskiej.
Najczęściej wyrzucamy: pieczywo, owoce, wędliny, warzywa i jogurty.
Dlaczego ciągle marnujemy jedzenie? Teoretycznie posiadamy dużą wiedzę nt. zdrowego stylu życia i żywienia, ale nie zawsze przekładamy ją na codzienne wybory żywieniowe. Jedzenie wyrzucane w Polsce
Powody, dla których marnujemy jedzenie są bardzo przyziemne:
- przekroczenie terminu przydatności do spożycia
- zbyt duże zakupy
- zakup złego jakościowo produktu
- niewłaściwe przechowywanie żywności
Na szczęście istnieją sposoby na to, żeby ograniczyć marnowanie jedzenia. Oczywiście utopijna sytuacja, w której nic się nie marnuje nie jest do osiągnięcia,
ale można wyznaczyć sobie ambitne i jednocześnie realne do osiągnięcia cele. Wszystko sprowadza się do świadomości, jaki wpływ na środowisko ma marnowanie żywności i tego, że możemy nieco ulżyć naszej planecie. Jak również do chęci bycia lepszym i silnego postanowienia, by ograniczyć odpady.
Jak można to zrobić?
Zapraszamy do obejrzenia prezentacji Jak nie marnować jedzeniaOpracowały: Joanna Sajewska, Małgorzata Trzepizur