Jak nie marnować jedzenia?

Z pewnością w większości mamy świadomość, że marnowanie jedzenia to obecnie jeden z największych problemów społecznych i ekologicznych na świecie. Z jednej strony żywności produkuje się za dużo i jest marnotrawiona, z drugiej – rośnie problem głodu. 1 na 9 ludzi na Ziemi nie ma wystarczającej ilości pożywienia, żeby prowadzić normalne życie! 

Równocześnie wyrzucona żywność odpowiedzialna jest za 8–10 proc. emisji gazów cieplarnianych, które przedostają się do atmosfery
i bardzo intensywnie napędzają zmiany klimatyczne.                                                                                                 Ilość jedzenia marnowanego na świecie

Statystyczny Polak rocznie wyrzuca 247 kg żywności.
W 2018 r. do wyrzucania żywności przyznało się 42 proc. Polaków! Pod względem marnotrawstwa zajmujemy niechlubne 5 miejsce w Unii Europejskiej.

Najczęściej wyrzucamy: pieczywo, owoce, wędliny, warzywa i jogurty.

Dlaczego ciągle marnujemy jedzenie? Teoretycznie posiadamy dużą wiedzę nt. zdrowego stylu życia i żywienia, ale nie zawsze przekładamy ją na codzienne wybory żywieniowe.                                                                                                             Jedzenie wyrzucane w Polsce

Powody, dla  których marnujemy jedzenie są bardzo przyziemne:

  • przekroczenie terminu przydatności do spożycia
  • zbyt duże zakupy
  • zakup złego jakościowo produktu
  • niewłaściwe przechowywanie żywności

Na szczęście istnieją sposoby na to, żeby ograniczyć marnowanie jedzenia. Oczywiście utopijna sytuacja, w której nic się nie marnuje nie jest do osiągnięcia,
ale można wyznaczyć sobie ambitne i jednocześnie realne do osiągnięcia cele. Wszystko sprowadza się do świadomości, jaki wpływ na środowisko ma marnowanie żywności i tego, że możemy nieco ulżyć naszej planecie. Jak również do chęci bycia lepszym i silnego postanowienia, by ograniczyć odpady.

Jak można to zrobić?

Zapraszamy do obejrzenia prezentacji Jak nie marnować jedzeniaOpracowały: Joanna Sajewska, Małgorzata Trzepizur