Po raz kolejny w placówce Bursy Miejskiej przy ul. Nowowiejskiego odbyły się zajęcia, podczas których wychowankowie doskonalili umiejętności kulinarne przydatne w życiu codziennym. Na poprzednich zajęciach wykonali sałatkę jesienną i upiekli pierniki świąteczne, które pięknie przyozdobili. Tym razem przystąpili do wykonania deseru z owocami na bazie serka mascarpone. Na zajęciach miło było nam gościć Panią Dyrektor Marię Kowaleczko – Miedzińską, Panią Kierownik Renatę Dudek i Panią Pedagog Justynę Klejny. Obecność Gości nadała naszemu kulinarnemu spotkaniu szczególnie uroczystego charakteru. Młodzież ubrana w kolorowe fartuszki z dużym zapałem i starannością przygotowała deser. Każdy pucharek miał inną kompozycję i piękną dekorację, co wskazuje na poczucie estetyki i pomysłowość naszych wychowanków. Nasi szanowni Goście uważnie przyglądali się poczynaniom młodych kucharzy, chętnie służyli swoją radą i pomocą. W czasie tych zajęć młodzież została zapoznana z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy w kuchni oraz wartościami odżywczymi owoców. Zwrócono również uwagę, jak szkodliwe dla organizmu jest nadmierne spożywanie cukru. Na koniec wychowankowie pięknie udekorowali i zastawili stoliki. I tu również nie zabrakło im zdolności i twórczej inwencji. Po czym nastąpiła wspólna degustacja własnoręcznie przygotowanego smakołyku. Mogliśmy go skosztować dzięki następującym wychowankom: Martynie Znojek, Alicji Kaczorowskiej, Dżesice Bzdzion, Karolinie Moryń, Karolinie Wacowskiej, Magdalenie Kurkowskiej, Tomaszowi Sikorze i Mikołajowi Trawczyńskiemu. Za co dziękujemy i czekamy na następne smakołyki, które wyjdą spod ich rąk. Zajęcia odbyły się w wesołej i swobodnej atmosferze, wzmocniły wiarę wychowanków we własne możliwości, poczucie odpowiedzialności i zaradności życiowej, nauczyły współpracy w zespole. Poprzez wspólną zabawę i mile spędzony czas wychowankowie mogli się zintegrować i dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy. Zajęcia zostały zorganizowane i przeprowadzone przez p. Mariolę Wagner.