Czy jest w Polsce ktoś, kto nie lubi knedli ze śliwkami? Tym wspaniałym, jesiennym daniem zainaugurowano 28 września w placówce przy ul. Prusa cykl zajęć kulinarnych. Zajęcia te cieszą się ogromnym zainteresowaniem młodzieży, szczególnie płci męskiej.
Odbywają się więc pod hasłem „Ludwiku, do rondla!”
Przy „rondlu” stanęli: Rafał Gajęcki, Dawid Brzozowski, Krzysztof Małolepszy, Michał Leszczyński i Kacper Warzecha dzielnie wspierani przez swoje koleżanki: Klaudię Mróz, Wiktorie Gul, Sandrę Bojur, Anite Dabioch i Klaudię Spyrę.
Pizzerman – kto to taki? To człowiek płci męskiej, który wyrabia ciasto na pizzę. W naszej placówce „pizzermenem” roku obwołany został jednogłośnie na zajęciach kulinarnych w dniu 23.10.2015 Krzysztof Małolepszy.
Nie tylko profesjonalnie przygotował ciasto, ale również dobrał odpowiednie składniki pizzy, której nadano nazwę „Bursalanka”. W procesie produkcji dzielnie wspomagali Krzysia jego koledzy: Dawid Komora, Janusz Garleja, Mateusz Perczak, Rafał Gajęcki. Oprawą plastyczną produktu zajęła się Klaudia Mróz.
30.11.2015 Mistrzowie kuchni polskiej w osobach Anita Dabioch i Janusz Garleja przyrządzili, upiekli i zaczarowali dla swoich koleżanek i kolegów przepyszne ciasteczka owsiane, które dodały smaku wieczorowi andrzejkowemu. Połączenie zajęć kulinarnych z imprezą andrzejkową jak zwykle okazało się strzałem w dziesiątkę. Wspaniały aromat magicznych ciasteczek jak magnes przyciągnął wychowanków do salonu magii. Z
trudem udało się wychowawczyniom pani M. Janik i M. Smadze zakończyć ten cudowny wieczór, którego atmosfera towarzyszyła wszystkim aż do następnego dnia.