Wodzianka lub wodzionka – najprostsza śląska zupa. Na wspólne gotowanie i degustację zaprosiliśmy nie tylko Ślązaków, wszak proste potrawy tego typu są obecne we wszystkich kuchniach świata. Tak to kolejne kulinarne zajęcia w Bursie przy ulicy Legionów pozwoliły nam sięgnąć do tradycji regionu. Chłodny kwietniowy wieczór zgromadził nowe talenty kucharskie i grupę młodzieży ciekawej tego eksperymentu, komentarzom i zabawie nie było końca. Choć przygotowanie dania nie wymagało specjalnych zdolności, to przecież zawsze można się czegoś nauczyć, a poza tym, nic tak nie integruje jak wspólne biesiadowanie. Poza nabyciem elementarnych umiejętności w kuchni , mieliśmy jeszcze inny cel. Niektórym z nas towarzyszyła tego dnia refleksja o domu rodzinnym. I jeszcze jedno – może to zdrowsze niż zupa z torebki?
Zajęcia przygotowały: Jolanta Mielczarek
Sylwia Błaszczyk
Katarzyna Mitchell