Zajęcia kulinarne

 

Wodzianka lub wodzionka – najprostsza śląska zupa. Na wspólne gotowanie i degustację zaprosiliśmy nie  tylko Ślązaków, wszak proste potrawy tego typu są obecne we wszystkich kuchniach świata. Tak to kolejne kulinarne zajęcia w Bursie przy ulicy Legionów pozwoliły nam sięgnąć do tradycji regionu. Chłodny kwietniowy wieczór zgromadził nowe  talenty kucharskie i grupę młodzieży ciekawej tego eksperymentu, komentarzom i zabawie nie było końca. Choć przygotowanie dania nie wymagało specjalnych zdolności, to przecież zawsze można się czegoś nauczyć, a poza tym,  nic tak nie integruje jak wspólne biesiadowanie. Poza nabyciem  elementarnych umiejętności w kuchni , mieliśmy jeszcze inny cel.  Niektórym z nas towarzyszyła  tego dnia refleksja  o domu rodzinnym.  I jeszcze jedno – może to zdrowsze niż zupa z torebki?

 

Zajęcia przygotowały: Jolanta Mielczarek

Sylwia Błaszczyk

Katarzyna Mitchell

cof