Podczas ostatnich w tym roku zajęć kulinarnych w placówce przy
ul. Nowowiejskiego wychowankowie przygotowali orzeźwiający deser
z musem owocowym.
Po zapoznaniu się z przepisem uczestnicy ochoczo przystąpili do dzieła: umyli owoce – truskawki, maliny, borówki i kiwi i za pomocą blendera zrobili mus truskawkowy i z kiwi. Następnie ubili śmietanę i dodając do niej serki waniliowe uzyskali aksamitny krem. Pozostało już tylko ułożyć w pucharkach poszczególne warstwy deseru: pokruszone ciasteczka owsiane, mus z kiwi, krem,
mus truskawkowy i ponownie krem waniliowy. Wierzch deseru został efektownie udekorowany kontrastującymi kolorystycznie owocami i listkiem mięty.
Całość wyglądała pięknie i bardzo smakowicie… I taka się okazała, gdy
po godzinnym schłodzeniu deseru w lodówce wychowankowie spałaszowali go
z ogromnym smakiem.
Małgorzata Trzepizur i Mariola Wagner