Zimą przychodzi nam borykać się
z brakiem smacznych warzyw
i owoców, na szczęście mamy dostęp do różnorodnych innych produktów,
z których możemy przyrządzić pożywne, zdrowe i smaczne sałatki.
Z tym zadaniem zmierzyli się wychowankowie z placówki przy ul. Prusa podczas kolejnych zajęć kulinarnych,
które miały miejsce w środę 5 lutego.
Uczestnicy poznali tajniki wykonania dwu rodzajów sałatek: jednej na bazie szynki szwarzwaldzkiej i rukoli, posypanej smakowitym uprażonym lekko słonecznikiem,
i drugiej – z filetem z kurczaka, pomidorkami koktajlowymi i sałatą rzymską.
Ta z kolei podana została z grzankami i polana sosem czosnkowym.
Zajęcia zakończyły się jak zawsze wspólną degustacją. Wszyscy podziwiali efekty swojej pracy, zarówno te wizualne, jak i smakowe. Dostarczyliśmy naszym organizmom dużą porcję wartości odżywczych, spędzając zarazem mile i przyjemnie ten wspólny czas.
Mariola Wagner, Małgorzata Trzepizur