Bajaderki na Dzień Dziecka.

Dzień Dziecka, bez względu na wiek, to czas beztroski i letniej pogody. Na zajęciach kulinarnych w Bursie przy ulicy Legionów przygotowałyśmy z tej okazji smaczne bajaderki, nie bez tego jednak, by się czegoś nie nauczyć. Zaradność    i ekonomia w kuchni przydadzą się naszym młodym wychowankom.
Tak więc bajaderki czyli „Hannibal ante portas”- gdy w lodówce pusto, a gość na progu. Wystarczy kilka słodkich bułeczek ze śniadania lub rogalików, a nawet chałka, do tego kakao, dżem, jakiś zapach, mogą być owoce z puszki, trochę soku. Wystarczy rozdrobnić pieczywo i dodać kakao, a potem resztę produktów. Cała sztuka kulinarna sprowadza się do jak najdokładniejszego rozdrobnienia pieczywa i wymieszania składników tak by osiągnąć zwartą  i elastyczną masę. Uformowane kulki można zdobić dowolnie: posypać kakao lub wiórkami kokosowymi, prażonymi migdałami. No i gotowe, proszę się częstować.

Przygotowały: Jolanta Mielczarek i Sylwia Błaszczyk.

Zapraszamy do stołu.

Pozostało zdobienie.

Dziewczęta przy pracy.

To nasza Ekipa.

Stół przygotowany do dalszej pracy.

Masa na ciastka prawie gotowa.

Wystarczą bułeczki ze śniadania.