Słodko i zdrowo

Zajęcia kulinarne – ciasteczka owsiane

W środę 26 października wychowankowie
z placówki przy ul. Prusa spotkali się na pierwszych w tym roku szkolnym cyklicznych zajęciach kulinarnych. Na dobry początek przygotowaliśmy słodkie przekąski. Idąc
z duchem czasu postawiliśmy na zdrowe słodycze: owsiane ciasteczka i batoniki musli.

Na pierwszy ogień poszły ciasteczka
z bakaliami. Postępując zgodnie z przepisem wychowankowie wymieszali najpierw suche składniki, których podstawę stanowiły płatki owsiane. Następnie dodali posiekane bakalie: suszone morele, figi, żurawinę oraz migdały i orzechy, a na końcu: miód i roztopione masło. Z tak przygotowanej masy formowali ciasteczka i układali je na wyłożonej pergaminem blasze. Pozostało już tylko czekać aż się upieką.

W oczekiwaniu na ciasteczka wychowankowie przyrządzili słodką masę składającą się z płatków i otrębów owsianych, i oczywiście z bakali, potrzebną do wykonania batoników musli. Wszystkim tym czynnościom towarzyszyła swobodna
i wesoła atmosfera. Nie zabrakło spontanicznych rozmów, żartów i wymiany kulinarnych doświadczeń.

Ciasteczka owsiane

 

Upieczone chwilę później ciasteczka wyglądały bardzo apetycznie i jak się można było przekonać tak samo również smakowały.

 

Podczas zajęć wychowankowie mieli świetną okazję
do bliższego poznania się i zintegrowania. Umówiliśmy się
na kolejne spotkanie, młodzież ma już nawet pomysł na to, co wówczas przygotujemy. Zapowiada się bardzo ciekawie, chociaż będzie to nie lada wyzwanie:)

                                    M. Trzepizur i M. Wagner