W środę 26 października wychowankowie
z placówki przy ul. Prusa spotkali się na pierwszych w tym roku szkolnym cyklicznych zajęciach kulinarnych. Na dobry początek przygotowaliśmy słodkie przekąski. Idąc
z duchem czasu postawiliśmy na zdrowe słodycze: owsiane ciasteczka i batoniki musli.
Na pierwszy ogień poszły ciasteczka
z bakaliami. Postępując zgodnie z przepisem wychowankowie wymieszali najpierw suche składniki, których podstawę stanowiły płatki owsiane. Następnie dodali posiekane bakalie: suszone morele, figi, żurawinę oraz migdały i orzechy, a na końcu: miód i roztopione masło. Z tak przygotowanej masy formowali ciasteczka i układali je na wyłożonej pergaminem blasze. Pozostało już tylko czekać aż się upieką.
W oczekiwaniu na ciasteczka wychowankowie przyrządzili słodką masę składającą się z płatków i otrębów owsianych, i oczywiście z bakali, potrzebną do wykonania batoników musli. Wszystkim tym czynnościom towarzyszyła swobodna
i wesoła atmosfera. Nie zabrakło spontanicznych rozmów, żartów i wymiany kulinarnych doświadczeń.
Upieczone chwilę później ciasteczka wyglądały bardzo apetycznie i jak się można było przekonać tak samo również smakowały.
Podczas zajęć wychowankowie mieli świetną okazję
do bliższego poznania się i zintegrowania. Umówiliśmy się
na kolejne spotkanie, młodzież ma już nawet pomysł na to, co wówczas przygotujemy. Zapowiada się bardzo ciekawie, chociaż będzie to nie lada wyzwanie:)
M. Trzepizur i M. Wagner
- Uczestniczka zajęć kulinarnych
- Przygotowanie batoników musli
- Uczestnik zajęć kulinarnych
- Zajęcia kulinarne – krojenie bakali
- Przygotowanie ciasteczek owsianych
- Ciasteczka owsiane