Orientalne smaki

Podczas kolejnych zajęć kulinarnych wychowankowie
z placówki przy ul. Prusa podjęli się nie lada wyzwania – postanowili, że tym razem własnoręcznie przygotują sushi. Okazało się bowiem, że wśród naszych wychowanków mamy prawdziwych ekspertów w tej dziedzinie i to pod ich kierunkiem uczestnicy zajęć, włącznie z wychowawczyniami, Mariolą Wagner
i Małgorzatą Trzepizur, poznawali tajniki przyrządzania tej coraz popularniejszej w naszym kraju potrawy.

Zaczęliśmy od przygotowania ryżu, bo to najbardziej czasochłonny etap przyrządzania sushi i zarazem jeden z najważniejszych – to właśnie odpowiednio ugotowany ryż decyduje o powodzeniu całego przedsięwzięcia. Następnie przygotowano pozostałe składniki: warzywa
i mięso. Podstawą przygotowywanej potrawy był wędzony łosoś i… filet z kurczaka, podsmażony w kawałkach na patelni.

W końcu wychowankowie przystąpili do nakładania składników na liście nori rozłożone na specjalnych matach. Każdy komponował swoje sushi według własnego uznania. Pokrojone i ułożone na talerzach kawałki sushi prezentowały się efektownie
i smakowicie. Nadszedł czas na degustację. Wasabi, sos sojowy i marynowany imbir dopełniły smaku i w krótkim czasie po sushi nie było już śladu. Wszyscy zgodnie uznali, że sprostaliśmy podjętemu wyzwaniu.

Zajęcia upłynęły w miłej, wesołej atmosferze, każdy miał okazję nauczyć się czegoś nowego, spróbować swoich sił wykonując kolejne czynności i zadania. Próbowaliśmy również nauczyć się niełatwej sztuki posługiwania się pałeczkami.
Przygotowanie tej orientalnej potrawy okazało się bardzo ciekawym doświadczeniem.

Na zakończenie wspólnie wybraliśmy już potrawę na styczniowe kulinarne spotkanie.