Miłośnicy gotowania z Bursy Miejskiej przy
ul. Prusa spotkali się w aneksie kuchennym,
aby po raz kolejny zaprezentować swój kunszt kulinarny. Postanowili przygotować wariacje kulinarne z ciastem francuskim w roli głównej. Neutralny smak ciasta powoduje, że można go łączyć zarówno z słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami tworząc masę smacznych połączeń.
Po przestudiowaniu przepisów i przygotowaniu składników uczestnicy zajęć ochoczo przystąpili do pracy. I tu zaczęła się prawdziwa zabawa. Ciasto francuskie było dzielone na kwadraty, krojone na paski, skręcane w sprężynki, zawijane w rulon i uzupełniane różnymi dodatkami: zielonym pesto, pomidorkami, szynką szwarcwaldzką, serem feta ze szpinakiem.
Dopełnieniem był oczywiście starty żółty ser. Następnie przygotowane kawałki smarowane były rozbełtanym jajkiem i posypane ziołami. W ten sposób powstały mini tarty, paluchy, ślimaczki, które należało już tylko wstawić do piekarnika i upiec. Nad tym aby ciasto było chrupiące i właściwie upieczone w bursianej kuchni czuwali jak zawsze niezawodni Dawid z Anastazją. Najbardziej wyczekiwanym momentem zajęć była wspólna degustacja. Przekąski były pyszne i zniknęły z talerzy w oka mgnieniu.
Były jak zawsze okazją do rozmów na różne tematy – nie tylko kulinarne, sposobnością do bliższego poznania się, zawarcia nowych znajomości.
Na następne zajęcia wychowankowie zaproponowali różne pomysły, a że zbliżają się Święta Bożego Narodzenia postanowili, że przygotują świąteczne pierniczki.