Wychowankowie z placówki przy ul. Prusa bardzo chętnie spędzają swój wolny czas na przygotowaniu ulubionych potraw i słodkości. Świetnie udały się przyrządzone przed świętami sałatki: Cezar i sałatka z wędzonego kurczaka, selera i ananasa. Wychowankowie pokusili się nawet o wzbogacenie sałatki Cezar o kilka składników – całość smakowała wyśmienicie.
Podczas ostatnich zajęć kulinarnych uczestnicy wzięli na warsztat atrakcyjnie prezentujący się deser – mini serniczki z malinową frużeliną. Przygotowana według przepisu masa serowa została przełożona do foremek, na spodzie których znalazły się pokruszone ciasteczka Oreo.
W oczekiwaniu na upieczone serniczki wychowankowie przystąpili do wykonania frużeliny. Zblendowane maliny połączyli z tężejącą galaretką, malinową oczywiście. Pozostało już tylko nałożyć na serniczki malinowy mus i udekorować je borówkami. Najtrudniejsze okazało się godzinne oczekiwanie na schłodzenie się deseru w lodówce 🙂 Wreszcie nadszedł czas konsumpcji. Tak jak się wszyscy spodziewali, deser okazał się równie pyszny, co efektowny.
Kulinarne spotkania upływają zawsze w wesołej, pełnej rozmów, nie tylko na kulinarne tematy, atmosferze. Pozwalają nie tylko na rozwijanie uzdolnień uczestników w tej dziedzinie i zbieraniu kulinarnych doświadczeń. Sprzyjają także integracji i bliższemu poznawaniu się wychowanków. Zawsze jest to miło spędzony czas.
M. Trzepizur, M. Wagner i I. Janus-Mosińska