Cake pops – ciasto na patyku

Cake pops to z pewnością jeden z najsmaczniejszych i najbardziej efektownych deserów. Czy wiecie, co kryje się pod tą nazwą? Przekonali się o tym uczestnicy zajęć kulinarnych w placówce przy ul. Prusa. Przygotowanie deseru rozpoczęli już dzień wcześniej, piekąc dwa biszkopty: jasny i kakaowy. Podczas zajęć przystąpili do wykonania masy w dwóch kolorach: pokruszyli biszkopt, dodali serek mascarpone i nutellę. Istotne znaczenie miało schłodzenie wyrobionej masy, z której następnie wychowankowie formowali kule i nadziewali je na patyki. Okazało się to dobrą zabawą, ale też nie lada wyzwaniem.

Pozostało już tylko udekorować cake popsy. Każdy z uczestników zrobił to według własnego uznania, wykazując się sporą wyobraźnią. Bazą były polewy z białej i mlecznej czekolady, a do dekoracji posłużyły orzechy, wiórki kokosowe i ozdoby cukrowe. Najtrudniejsze okazało się oczekiwanie, aż przygotowany deser odpowiednio się schłodzi. Gdy wreszcie nadszedł czas degustacji, wszyscy zgodnie uznali, że mimo iż przygotowanie deseru zajęło sporo czasu, to efekty są tego warte.

Zajęcia przebiegły w wyjątkowej i sympatycznej atmosferze, pełnej rozmów i żartów, były okazją do podzielenia się kulinarnymi doświadczeniami. Padła nawet propozycja na kolejne zajęcia, inspiracją będzie kuchnia włoska. Cieszymy się bardzo, że do grona miłośników sztuki kulinarnej dołączyli nowi wychowankowie.

Wychowawcy: M.Trzepizur i M. Wagner